Stiphoutse Bossen
Wandeling van 11,4 km
Export: gpx
Foto’s en clickable map: onder de tekst
In het eerste weekend van 2021 heb ik met twee vrienden de Oisterwijkse Bossen en Vennen ontdekt, ik wist niet dat er in mijn eigen Helmond ook een wandeling mogelijk was waarbij je maar liefst elf vennen tegenkomt. De inspiratie komt van Menno Slaats. Ik ben in de Stiphoutse Bossen, een gebied van 525 hectare tussen Helmond, Lieshout, Gerwen en Nuenen. Het wordt doorsneden door de Gerwenseweg; ten noorden ervan ben ik vandaag op de Geeneindse Heide, ten zuiden heet het de Papenvoortse Heide. Ik wist niet dat er zoveel vennen waren, toch ken ik het gebied goed – ik heb er al veel gewandeld en gefietst. De mountainbikeroute is ook een aanrader, die gaat ook nog over Gulbergen (het hoogste punt van Noord-Brabant).
Ik lees op de site van IVN Helmond:
Tot ongeveer 100 jaar geleden lagen de vijf vennen in een heidegebied tussen Gerwen/Nuenen, Lieshout en Stiphout op een dekzandrug ontstaan na de laatste ijstijd zo’n 10.000 jaar geleden: de Geeneindse Heide. In de crisisjaren van de vorige eeuw (1925 – 1935) is het totale gebied beplant met grove dennen en fijnsparren, de enige boomsoorten die op de voedselarme heidegrond wilden groeien. Zo veranderde de Geeneindse Heide langzamerhand in de Stiphoutse Bossen. Er wordt tegenwoordig gestreefd naar een gemengd bos, dus niet alleen naaldbomen maar ook met loofbomen zoals eiken, beuken en berken. Het geheel wordt hierdoor een stuk aantrekkelijker voor de diverse vogels en voor andere dieren. Maar ook voor de wandelende mens is er hierdoor steeds meer te genieten.
Ik parkeer de auto bij de 5e Bosweg, in de nabijheid van het eerste ven, het Witven. Het is mooi weer, een graad of 14, en de lucht kleurt blauw. Ik ben dan ook niet de enige wandelaar hier.
Als ik een kilometer onderweg ben schiet op dertig meter een ree uit het bos. Altijd een prachtig gezicht en helaas ben ik (als altijd) te laat met mijn camera. Halverwege weet ik wel twee padden vast te leggen; met hun schutkleuren zijn ze nauwelijks zichtbaar tussen de bruine bladeren.
Ik maak bijna een hele ronde om het grote Kamerven, gelegen in een open heidegebied. Dankzij mijn waterdichte schoenen kan ik lekker dicht op het water lopen, maar op iets meer afstand zijn er ook prima wandelpaden.
Het aantal vennen dat ik tegenkom neemt toe en ze kennen fraaie namen als Kikkerven, Wasven, Kromven, Kulkesven en het Langdaalven, waarin twee honden veel waterplezier hebben. De vennen zijn niet groot, ik vind ze wel fotogeniek.
Ik steek de Gerwenseweg over en ben nu niet ver van atletiekclub HAC en voetbalclub Stiphout Vooruit, beide prachtig gelegen hier in het bos. Het tweede deel van de route kent meer heuvels. Er zijn nog twee vennen hier en ik passeer een klein stuifzandgebied.
Ik heb genoten van deze route, die je uiteraard ook kunt inkorten door alleen het gebied ten noorden van de Gerwenseweg te bezoeken. Vlak voor je die weg oversteekt, ben je immers in de buurt van je auto. De route is dan ongeveer 7 kilometer.
Hieronder tien foto’s en een plattegrond van de route. Download de gpx-file hierboven om de route in te laden op je smartphone, smartwatch, wandelnavigatie of in een van de vele sites die hiervoor bedoeld zijn. Zelf gebruik ik de app Topo GPS op mijn iPhone.
Foto’s alleen gebruiken na toestemming en altijd met vermelding van de fotograaf; Perry Vermeulen. Wil je een exemplaar bemachtigen, neem contact met me op. Ik heb alle beelden in het formaat 4032×3024.