Kloostereind

Kloostereind

Wandeling van 5,4 km
Export: gpx
Foto’s en clickable map: onder de tekst

KloostereindWie in Brouwhuis woont loopt zo de natuur in: ten zuiden van de wijk ligt het gebied Kloostereind. Ik liep een mooie route van ruim 5 kilometer door dit landschap, om via De Weijer en een klein stukje Brouwhuissche Heide (het deel ten westen van de N279) weer terug te keren in de wijk. Park, bos en landschap!

Parkeren is niet nodig, ik woon in de wijk. Wie met de auto komt, kan die altijd goed kwijt op de Peeleik, bij Zaal Vissers. Die Peeleik loop ik helemaal uit naar het zuiden, een kleine kilometer. De Peeleik is een historische ader in de wijk, lang geleden stonden er al diverse boerderijen aan het toenmalige zandpad. Je passeert anno 2021 diverse mooie woningen, steekt de Rivierensingel over en komt nu langzaam in het buurtschap Kloostereind. Dit was ruim honderd jaar geleden een groot natuurgebied dat vol stond met bosschages; men is nu bezig om het in oude glorie terug te brengen. Betrokkenen investeren in een aantrekkelijk, gevarieerd, groen gebied van 120 hectare, met daarbij een gebied voor de ontwikkeling van innovatieve, ecologische, kleinschalige land- en tuinbouw en extensieve veeteelt.

Ik lees op Kloostereind.nl:

Landschapspark Kloostereind is een robuuste afscherming tussen het landelijke oude Brouwhuis en het nabijgelegen bedrijventerrein. Het landschapspark vervult een rol als ‘groenwering’ om de verdere verstedelijking en industrialisering tegen te houden. In Landschapspark Kloostereind ligt de nadruk op het in stand houden van het agrarisch cultuurlandschap, de oud-Nederlandse veerassen, ons levend erfgoed, en een goede landschappelijke verbinding met het achterland.

Ik loop links de Donkersstraat in en wandel nu langs onder meer akkers en weilanden. Ik kom op een onverhard, smal pad en loop tussen bomen door – mooi. Het pad houdt op bij De Weyer, waar ik linksaf ga. Ik loop dan weer richting Brouwhuis, maar sla op tijd een bospad in naar rechts, richting de Vlierdense Bosdijk. Het landschapspark maakt plaats voor de Brouwhuissche Heide. Dit bosgebied tussen Brouwhuis en Deurne wordt doorsneden door de N279, ik blijf vandaag alleen ten westen daarvan. Dit is geen groot gebied, het meest brede deel tussen Brouwhuis en de provinciale weg telt nog geen vijfhonderd meter. Toch is het hier fijn vertoeven, we komen er regelmatig met de kinderen.

Ik loop een kilometer door het bos, soms op maar een paar meter van de voorbij zoevende auto’s. Ik kom uiteindelijk weer uit op de Vlierdense Bosdijk, die na de kruissing met de Rivierensingel overgaat in het Haringvlietpad. Ik ben weer midden in de wijk Brouwhuis, passeer aan mijn rechterhand een leuk speelbos en ga bij het stadspark naar links. Het is dan nog maar 750 meter lopen naar je auto, in de omgeving van de kerktoren die je al van een afstand ziet. Zelf ben ik al iets eerder thuis. Bij de grote vijver staat overigens de kersenboom in bloei – prachtig!

Mooie route, afwisselend en met zijn 5,4 kilometer redelijk compact.

Hieronder tien foto’s en een plattegrond van de route. Download de gpx-file hierboven om de route in te laden op je smartphone, smartwatch, wandelnavigatie of in een van de vele sites die hiervoor bedoeld zijn. Zelf gebruik ik de app Topo GPS op mijn iPhone.

Foto’s alleen gebruiken na toestemming en altijd met vermelding van de fotograaf; Perry Vermeulen. Wil je een exemplaar bemachtigen, neem contact met me op. Ik heb alle beelden in het formaat 4032×3024.

Een gedachte over “Kloostereind

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: