Grotelsche Heide

Grotelsche Heide

Wandeling van 8,7 km
Export: gpx
Foto’s en clickable map: onder de tekst

Grotelsche HeideIk loop vandaag een prachtige route van Staatsbosbeheer op de Grotelsche Heide, een natuurgebied tussen pakweg Aarle-Rixtel, De Mortel en Bakel. De zogeheten Bekenwandeling voert je langs de kronkelende Esperloop, die uitmondt in de Snelle Loop. De route is 8,7 kilometer lang. Je vindt vervolgens een mix van naald- en loofbos, graslanden, heide en een heidebeek. De mediatoren van De Mortel zie je voortdurend liggen; hier neergezet in 1989 en 128 meter hoog. Ja, ik zou wel eens omhoog willen gaan voor wat mooie foto’s!

Ik liep de Bekenwandeling met mijn vrouw op de dag voor de carnavalsvakantie van 2021 en we hadden het zwaar: het pak sneeuw was op sommige plaatsen een centimeter of veertig dik. Nu loop ik hem begin maart opnieuw en wat ziet de wereld er anders uit, zonder die witte laag. Eerst even informatie van de website van Staatsbosbeheer:

In de Esperloop komen planten en dieren voor die vroeger in de Peelregio waarschijnlijk algemeen waren, maar nu zeldzaam zijn geworden. Zo is de met kwel gevoede ‘bronbeek’ het leefgebied van de bedreigde gewone bronlibel. Deze grote, geel-zwarte libel is de grootste van ons land. Ook de knalgeel gekleurde dotterbloem groeit en bloeit langs de beek. Soms zelfs al vanaf eind januari, met een tweede bloei in augustus en/of september. Op de heide en het grasland grazen jaarrond Anguskoeien en Kempische heideschapen. De route gaat ook langs een KPN-zendmast waarin slechtvalken nestelen. Als je in het water kijkt, zie je op sommige plekken dat op bijna alles wat in het water ligt – takjes, bladeren en waterplanten – een roestkleurig laagje zit. Dit is ijzer dat in het wijstwater zit en is neergeslagen. Dit ijzer vangt ook voedingsstoffen af, waardoor het water voedselarm en van een goede kwaliteit is.

Parkeren doe je bij restaurant Grotel’s Genieten; vanwege corona even dicht maar eerder heb ik hier heerlijk gegeten en gedronken. Er staat een houten keet voor een verfrissend biertje na de wandeling. Verdwalen kan bijna niet; je hoeft alleen maar de lichtblauwe bordjes met de wandelaar te volgen.

Ik loop langs de Esperbeek, over de heide en door bossen. Soms gaat de route langs een weiland of akker, maar meestal ben je midden in de natuur te vinden. Na 6,5 kilometer passeer ik de zendtoren op een meter of twintig; vervolgens ga ik over een open vlakte langs het water terug richting het beginpunt (de straat Grotel, even verderop is het parkeerterrein bij het restaurant). Verrassing: er volgt nog een laatste lus, terug de natuur in. Met de laatste 700 meter ben ik ook begonnen; om een akker heen, terug naar de auto. Dat biertje gaat er wel in.

Onderweg heb ik Angus koeien gezien en Kempische heideschapen, maar ook Schotse Hooglanders. Helaas geen reeën, voor mij toch altijd een extra cadeautje. Reden om nog eens terug te keren.

Hieronder tien foto’s en een plattegrond van de route. Download de gpx-file hierboven om de route in te laden op je smartphone, smartwatch, wandelnavigatie of in een van de vele sites die hiervoor bedoeld zijn. Zelf gebruik ik de app Topo GPS op mijn iPhone.

Foto’s alleen gebruiken na toestemming en altijd met vermelding van de fotograaf; Perry Vermeulen. Wil je een exemplaar bemachtigen, neem contact met me op. Ik heb alle beelden in het formaat 4032×3024.

Een gedachte over “Grotelsche Heide

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: