De Berken (Astensche Aa)

 De Berken (Astensche Aa)

Wandeling van 3,4 km
Export: gpx
Foto’s en clickable map: onder de tekst

De BerkenVandaag loop ik een mooie route op de grens van Asten en Deurne, maar het is geen lange – slechts 3,4 km. Dit terwijl de aanduiding van beheerder Brabants Landschap aangeeft dat je er vijf loopt. De route is wel mooi en ligt voor een groot deel langs de meanderende Aa.

Het gaat om het mooie gebied De Berken, een klein natuurreservaat nabij het gehucht de Berken. In de jaren 60 werd de Aa over bijna heel haar lengte van vijftig kilometer gekanaliseerd. Alleen hier, dicht bij haar bron, mocht de rivier over een lengte van 3 km blijven meanderen. Ik heb hier eerder gewandeld met mijn gezin en ben hier ook wel eens met de fiets geweest: echt een weinig bekende aanrader in de regio. Vanwege de geringe lengte ideaal met kleine kinderen.

Op de site van Brabants Landschap:

Tijdens pieken in de waterafvoer kent dit beekdalreservaat een dynamisch karakter met veel erosie (afslag van de oevers). Als de avond valt, gloeit in juni en juli een groenig licht langs de beek. Het is afkomstig van de glimworm, wat helemaal geen worm is maar een kever. In volwassen staat heet hij vuurvliegje. De larven (‘wormen’) komen hier met duizenden voor en zijn dol op de huisjesslakken die leven tussen de brandnetels op de beekoevers. Zelf vormen deze vuurvliegjes en wormen het voedsel voor vleermuizen. Zo heeft de natuur ook hier haar kringloop. Daarop wordt zo min mogelijk ingegrepen.

En op die van het IVN:

Enkele jaren geleden is het deel tussen de Berken en de N279, een traject van 4,5 km, de beek op een natuurlijke wijze heringericht waardoor het gebied aanmerkelijk is vergroot. De met landbouwwater vervuilde beek overstroomt dit reservaat onregelmatig. Hierdoor ontstaat een verruiging van de vegetatie. In het bos overheersen daardoor soorten als kleefkruid, grote brandnetel en fluitenkruid.

De auto parkeer ik aan het bos, bij het begin van de wandelroute: de straat heet Berken. De route begint met een bospad van ongeveer vierhonderd meter, daarna wandel je langs de meanderende Aa. Aan deze kant van het riviertje ben je overigens officieel in Vlierden, gemeente Deurne. Het pad is prachtig. Op twee plekken is van een omgevallen boom keurig twee meter weggezaagd, zodat je ongehinderd kunt doorlopen.

Op een gegeven moment stuit ik op een oorlogsmonument, ter nagedachtenis aan de bemanning van een Lancaster die hier tijdens de oorlog werd neergeschoten door de Duitsers. Het monument is hier te vinden sinds 2006; lees deze tekst over die crash.

Na bijna twee kilometer begin ik via de andere kant van de beek, nu dus op grondgebied van Asten, aan de terugweg. Ik kom een klein vennetje tegen met een bankje en loop langs enkele weilanden, om uiteindelijk weer bij het bospad te komen op circa vierhonderd meter van mijn auto.

Kort, maar zeker de moeite waard. En hoewel je steeds dichtbij de A67 bent, heb je weinig tot geen last van het geluid van het verkeer.

Hieronder tien foto’s en een plattegrond van de route. Download de gpx-file hierboven om de route in te laden op je smartphone, smartwatch, wandelnavigatie of in een van de vele sites die hiervoor bedoeld zijn. Zelf gebruik ik de app Topo GPS op mijn iPhone.

Foto’s alleen gebruiken na toestemming en altijd met vermelding van de fotograaf; Perry Vermeulen. Wil je een exemplaar bemachtigen, neem contact met me op. Ik heb alle beelden in het formaat 4032×3024.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: