Rulse Laarzenpad

Rulse Laarzenpad

Wandeling van 5,3 km
Export: gpx

Rulse LaarzenpadNet buiten Heeze stroomt de Rul, een beek die door een wijds landschap met natte gras en hooilanden kronkelt. Hier loopt het Rulse Laarzenpad. Een mooie route op een regenachtige dag. Ik vond de neerslag wel passen bij een laarzenpad; lekker stampen in de modder. Een mooie route van Staatsbosbeheer, 5,3 kilometer.

Een week eerder waren we hier met het gezin. Onze jongste van 2 had geen zin in ruim 5 kilometer, dus halverwege zijn we richting de chocomel gegaan. Een week later loop ik deze route alleen. Ik zet mijn auto bij Natuurpoort de Plaetse, een belangrijke startplaats voor activiteiten en routes over de Strabrechtse Heide. Er is hier een heidecafé, een schaapskooi met 350 Kempense heideschapen en een heidetuin met onder meer een insectenhotel. Mooie plek en goed initiatief van de provincie, die natuurpoorten. Er zijn er 31 in Brabant; de twee andere in de Peel zijn te vinden aan het Leegveld in Deurne en bij natuurgebied de Stippelberg, tussen Milheeze en De Rips.

Vanuit het driehoekige De Plaetse, lang geleden een nederzetting, begin ik mijn wandeling. Makkelijk: ik hoef alleen maar de bordjes met de laarzen te volgen. Ik zal vandaag met name door een akkerlandschap lopen, de laatste kilometer gaat over de Strabrechtse Heide.

De verschillen zijn groot: van de droge heide bij het vertrekpunt naar het natte grasland in de omgeving van de beek. Na bijna een kilometer zie je de Rul (ook wel de Kleine Dommel genoemd) goed stromen als je over het Bussers Brugske loopt. In de kilometer die je volgt, wandel je door het boerenlandschap. Daarna is er wat bebouwing op straten met mooie namen als De Zegge en de Hodibalduslaan. Dit is het noordelijkse puntje van Heeze.

Deel twee van de route begint als ik links afsla, terug de natuur in. Het meest natte deel moet nog komen, gelukkig heb ik waterdichte schoenen aan. Het is zelfs even springen van steen naar steen en van dikke tak naar dikke tak; ik ben blij dat we een week eerder met de kinderen eerder zijn afgehaakt. Ondertussen begint het ook nog lekker te regenen, wat bijdraagt aan de beleving. Mijn hoed waait af en belandt in de modder. Ik vind het allemaal prachtig.

Ik loop langs een klein stroompje en kijk links en rechts naar bossen die permanent nat lijken te zijn: broekbossen, lees ik. Ik lees dat hier sinds kort een waterbergingsgebied ligt, bedoeld om het dorp Geldrop droog te houden bij hoog water. Op de site van Brabants Water: “Daarnaast is in het beekdal natuur ontwikkeld. De beek is versmald, minder diep gemaakt en kronkelt weer door het landschap. Hierdoor stroomt het water sneller. Bijzondere planten en vissen kunnen zich hier ontwikkelen.”

Ik steek de Rul weer over en kom dan langzaam weer in een minder natte omgeving. Ik zie een groepje paarden en ben snel daarna op de Strabrechtsedijk, via een mooi pad loop ik daarna over het meest westelijke deel van de Strabrechtse Heide terug naar De Plaetse.

Natte graslanden, beemden, de beek, eikenwallen, broekbossen en uiteindelijk de heide. Ik heb me prima vermaakt en kom zeker nog eens terug.

Hieronder tien foto’s en een plattegrond van de route. Download de gpx-file hierboven om de route in te laden op je smartphone, smartwatch, wandelnavigatie of in een van de vele sites die hiervoor bedoeld zijn. Zelf gebruik ik de app Topo GPS op mijn iPhone.

Foto’s alleen gebruiken na toestemming en altijd met vermelding van de fotograaf; Perry Vermeulen. Wil je een exemplaar bemachtigen, neem contact met me op. Ik heb alle beelden in het formaat 4032×3024.

Een gedachte over “Rulse Laarzenpad

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: