Vlierdense Bossen

Vlierdense Bossen

Wandeling van 7,0 km
Export: gpx
Foto’s en clickable map: onder de tekst

Vlierdense BossenTussen Helmond en Deurne liggen de Vlierdense Bossen, maar ze worden ook Bikkelse Heide of Brouwhuissche Heide genoemd. En als ik verder zoek, stuit ik ook op bronnen die dit gebied Zandbos noemen. Ik hou het in dit artikel op Vlierdense Bossen. Ik noem alleen het deel ten noorden van de spoorlijn het Zandbos; zie deze wandeling. En de Brouwhuissche Heide ligt voor mij aan de andere kant van de N279. Ach, ooit was er één groot bos zonder al die verkeersaders.

Ik ken dit gebied goed, je hebt een fijne mountainbikeroute (15,3 km) en over de Rijntjesdijk fiets je zo van Brouwhuis naar Vlierden. Het bos bestaat vrijwel uitsluitend uit naaldhout. Tot de jaren zeventig had dit bos voornamelijk een economische functie met de productie van mijnhout. Inmiddels is het een gevarieerd bos. Je loopt onder meer tussen grove dennen en Amerikaanse eiken, maar vooral de stuifzandduinen vind ik bijzonder. Zo meer hierover.

Ik parkeer de auto in de nabijheid van de spoorwegovergang aan de Biesdeel. Hier vond in september 1943 een afschuwelijke moord plaats. Twee willekeurig om zich heen schietende Duitsers schoten vanuit hun trein het fietsende meisje Maria van Otterdijk dood. Meer daarover in mijn artikel hier.

Ik loop ruim een halve kilometer over een breed pad en sla linksaf, smallere bospaden in. Het is hier heerlijk: de lucht is blauw, het is lekker weer, ik ben alleen en hoor om heen alleen maar vogels. Na iets meer dan twee kilometer ga ik van het pad af, ik loop een droge greppel in. Honderd meter verder ligt de kuil die ik een jaar eerder bezocht, de locatie van een andere tragedie in de oorlog. Hier werd Erwin Michael Joseph begraven, een Joodse jongen die werd vermoord door zijn bevrijders. Zie mijn artikel hier. Ik blijf de greppel volgen en kom op de verharde weg de Esdonk.

Ik blijf zevenhonderd meter lopen over het asfalt, links van me passeer ik de bungalows van Bospark De Bikkels. Ik moet even googlen naar de huidige status van het park; ik dacht dat het gesloten was in afwachting van renovatie, maar ik zie auto’s (deels met Poolse kentekenplaten) en mountainbikes bij de huisjes staan. Op ED.nl lees ik dat de huisjes inderdaad worden aangepakt maar dat recreanten gewoon kunnen blijven reserveren, en dat er een voorlopige vergunning is afgegeven voor het onderbrengen van 101 arbeidsmigranten. Bij de hoofdingang passeer ik een kleine speeltuin en een dag later ben ik hier opnieuw met mijn oudste zoontje.

Ik ga rechts weer de bossen in en kom nu snel bij het meest bijzondere deel van dit gebied. Ik steel even de tekst van DeurneWiki:

Niet ver van Vlierden ligt een circa vijf hectare groot heideveld met stuifzandduinen, bekend als de Bikkels. Dit gebied is voor een deel begroeid met vele struiken en een dicht struweel van jeneverbes. Deze zeldzaamheid trekt veel wandelaars. Ook de zandhagedis wordt hier aangetroffen. De sperwer (roofvogel), boomvalk, houtsnip en zwarte specht behoren tot de broedvogels. De kale stuifzandduinen met de grillig gevormde jeneverbessen gaven bij maanlicht aanleiding tot fantasieën over heksen en spoken. Vandaar de volksnaam Tutjesberg: een ‘tutje’ is een oud wijf of heks.

Een mooi duingebied dus het zonnetje versterkt de sfeer; even voelt het alsof ik op de Sahara loop. Hagedissen heb ik helaas niet gezien; wel een mierenkolonie en in de verte hoor ik de zwarte specht tegen een bast roffelen. Ik loop over de smalle paadjes tussen de struiken door en wandel richting de bosrand al snel weer opdoemt.

Nu volgt een stuk van ruim twee kilometer over mooie bospaden. Ik zie mooie doorkijkjes bij de paden links en rechts, die ik nu even negeer. Op een gegeven moment moet ik om een grote open vlakte lopen en dan krijg ik links van me een cadeautje in het oog: twee kleine reeën. Ze zijn te ver weg voor een mooie foto. Genieten! Ik zet wat stappen in hun richting maar ze zijn alweer weg, door het bos springend met hun witte spiegels. Gaaf hoor.

Op zes kilometer van het beginpunt arriveer ik bij een nieuw stuifzandcomplex, een stuk kleiner dan De Bikkels. Het heet de Zandseberg en ook hier zijn weer genoeg fotogenieke plekjes. Ik ben overigens niet eens zo heel ver van huis; in de verte hoor ik het verkeer van de N279 en daarachter ligt de Helmondse wijk Brouwhuis.

Ik mag nog een kilometer lopen naar mijn auto en die wandeling gaat deels over de weg die je ook aflegt als je hier de mountainbikeroute fietst. Ik loop over het zandpad met een stuk of tien heuveltjes: heerlijk om met de mountainbike overheen te razen en ik besluit hier binnenkort terug te komen om te filmen.

De zon blijft heerlijk door de bomen schitteren en in de verte zie ik mijn kleine witte auto staan. Met zeven kilometer in de benen stap ik heel tevreden achter het stuur. Dit was weer een mooie wandeling!

Hieronder tien foto’s en een plattegrond van de route. Download de gpx-file hierboven om de route in te laden op je smartphone, smartwatch, wandelnavigatie of in een van de vele sites die hiervoor bedoeld zijn. Zelf gebruik ik de app Topo GPS op mijn iPhone.

Foto’s alleen gebruiken na toestemming en altijd met vermelding van de fotograaf; Perry Vermeulen. Wil je een exemplaar bemachtigen, neem contact met me op. Ik heb alle beelden in het formaat 4032×3024.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: