Croy

Croy

Wandeling van 8,4 km
Export: gpx
Foto’s en clickable map: onder de tekst

CroyEen prachtige route in het buitengebied van Aarle-Rixtel. Eeuwenoude veldwegen, akkers, bossen, het landgoed van Kasteel Croy, de Duvelsberg, fruitbomen en het Aarlese Hagelkruis uit de zestiende eeuw: deze tocht heeft vanalles te bieden!

Ik kreeg een leuk boekje onder ogen met de dertien mooiste wandelingen van Noord-Brabant en deze route is de enige in onze regio. Met de pagina’s gekopieerd en geprint en met een keurig nietje erdoorheen, stapte ik uit mijn auto op de parkeerplaats van restaurant De Croyse Hoeve. Dicht natuurlijk, nu met corona, maar ik ken het restaurant en kan hem u van harte aanbevelen voor als de wandeling straks erop zit in het post-coronatijdperk. Proef de Croy-biertjes!

De zon schijnt en de lucht is blauw, ik heb een goed moment uitgekozen. Wandelen maar!

Via een klaphek en dwars door een weiland gaat de route eerst richting een nieuwbouwwijk van Aarle-Rixtel. Ik passeer een nest voor zwaluwen en een tweede klaphekje en loop vervolgens door twee prachtige lanen met hoge bomen. Ik moet de vrij drukke Lieshoutseweg oversteken en vervolgens is er zandweg. Ik bevind me nu tussen allerlei akkers. Er worden bloemen geteeld maar ik weet dat hier ook veel aspergevelden zijn; binnenkort is de eerste oogst.

Hoogtepunt op dit eerste deel van de wandeling is het Hagelkruis dat ik tegenkom, daterend uit de zestiende eeuw. Indertijd was het vrij gebruikelijk om ze op kruispunten van veldwegen te plaatsen, ze boden bescherming tegen hagel en onweer. Bijzonder: dit kruis is het enige van het land dat nog steeds overeind staat, hier op dit kruispunt van eeuwenoude veldwegen. Een jaar eerder was ik hier met de mountainbike en was het kruis nog omringd door bouwhekken; gelukkig is er nu weer een mooi hekwerk voor in de plaats gekomen.

Ik loop westwaarts, richting het Wilhelminakanaal, en passeer nu inderdaad aspergevelden. Ik loop maar even langs het kanaal en in de verte zie ik de brouwerij van Bavaria, in Lieshout. Mijn wandeling gaat weer richting de Lieshoutseweg en ik passeer de boerderij van oud-collega Carmen, die hier een community farm heeft met haar vriend; een zelfvoorzienende biologische geiten- en schapenboerderij. Je zou maar op zo’n mooie plek wonen…

De Lieshoutseweg steek ik over, ik kruis het riviertje De Goorloop en ga daarna links de Kievitlaan in richting de bossen. Ik loop een halve kilometer rechtdoor en geniet van de geluiden van de vogels en van het zonnetje dat door de bomen schijnt. Op een gegeven moment moet ik naar rechts, waarbij ik een prachtig huisje midden in het bos passeer. Ik maak er maar even geen foto van, er is volop activiteit in de tuin, maar het is echt zo’n mooi wit boshuisje met rode luiken. Nogmaals: je zou hier maar wonen…

Ik loop door, moet naar links, volg een afrastering en ben dan bij de in Aarle-Rixtel kennelijk beroemde Duvelsberg. Ik had er nog nooit van gehoord en als ik google kom ik alleen op wat sportieve wedstrijden hier; geen idee waarom dit verder een bijzondere plek is. Ik zie een open plek met wat zandheuvels; er lijkt een kinderfeestje aan de gang te zijn en een ouder roept wat sportieve bevelen naar de kinderen. Ik loop op de Duvelsberg en kan diverse kanten op, het is even zoeken welke ik op moet. Waar zouden we toch zijn zonder de smartphone.

Ik loop vijf minuten door het bos via wat leuke paadjes en dan zie ik de weilanden, volgens mijn route de landerijen van Landgoed Croy. Bijna anderhalve kilometer mag ik dit pad lopen, met links van me de bossen en de vogeltjes, rechts van me de weilanden en in mijn rug het lekkere zonnetje. Als ik naar rechts kijk zie ik in de verte een hoogzit en daarachter de twee kerktorens van Stiphout (Oude Toren en Sint-Trudokerk); in die omgeving zal ik binnenkort ook nog wel een mooie wandeling lopen.

Ik passeer een andere hoogzit en vraag me af waarvoor ze zullen worden gebruikt; zullen hier ook wilde zwijnen lopen die moeten worden afgeschoten, net zoals in De Groote Peel? Ik loop door, ga opnieuw het riviertje De Goorloop over en ga dan rechtsaf de Jonker Karellaan in voor het laatste deel van de wandeling.

Ik neem het tweede pad aan mijn linkerhand en loop tussen prachtige bomen door richting de fruitbomen bij Kasteel Croy. Ik moet echt nog een paar keer terugkomen om te kijken hoe het er hier uitziet in de verschillende seizoenen, als de bomen bijvoorbeeld in bloei staan. De omgeving is hier prachtig. Ik loop door, passeer bomen met nestkasten voor uilen en ben uiteindelijk bij de kasteelgracht. Er vliegt een buizerd boven het water, ik zie een levenloze woerd drijven. Het uitzicht op het kasteel is prachtig.

Bij het klaphek loop ik naar links, richting het mooie poortgebouw van het kasteel. Er is hier een bed&breakfast: wat een bijzondere plek om de nacht door te brengen!

Voorbij het poorthuis is er aan de rechterkant van de weg een hopveld, voor de productie van de Croy-bieren. Ik zie mijn auto alweer staan bij het restaurant. De wandeling zit erop en ik heb ervan genoten, vooral van de variatie. Van akkers tot bos, van kasteel tot weilanden zover het oog reikt. Een aanrader!

Hieronder tien foto’s en een plattegrond van de route. Download de gpx-file hierboven om de route in te laden op je smartphone, smartwatch, wandelnavigatie of in een van de vele sites die hiervoor bedoeld zijn. Zelf gebruik ik de app Topo GPS op mijn iPhone.

Foto’s alleen gebruiken na toestemming en altijd met vermelding van de fotograaf; Perry Vermeulen. Wil je een exemplaar bemachtigen, neem contact met me op. Ik heb alle beelden in het formaat 4032×3024.

2 gedachten over “Croy

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: