Dennendijkse Bossen

Dennendijkse Bossen

Wandeling van 7,5 km
Export: gpx
Foto’s en clickable map: onder de tekst

Dennendijkse BossenVandaag een wandeling door de Dennendijkse Bossen; ik had er tot vorig jaar nog nooit van gehoord, inmiddels ben ik er twee keer met mijn fiets doorheen gereden. Het is een mooi dennenbos, gelegen tussen Heusden en Liessel en ingeklemd tussen de A67 en de N279. Van dat verkeer heb je gelukkig totaal geen last; 7,5 kilometer lang was het enige dat ik hoorde de vele vogels. De route bedacht ik niet zelf; hier is de bron.

Er ligt hier ook een hele mooie mountainbike-route, die deel uit maakt van de grotere Asten-route. Die is maar liefst 35,4 kilometer! Hier alle info. Ik kwam tijdens het wandelen verschillende mountainbikers tegen maar had er geen last van. Eerder andersom, enkele keren liep ik een klein stukje over hun trail. Wees waakzaam als je dit doet, de fietsers rijden hard. Ga op tijd aan de kant, in principe ben jij degene die hindert.

Het gebied van eigenaar gemeente Asten is ruim driehonderd hectare groot en is aangeplant op zandverstuivingen en heidevelden. Ik parkeerde de auto langs de weg (Hutten) en liep het bos in. Smalle paden met veel bochtjes wissel ik af met bredere paden, ik loop ook een tijdje langs een kleine beek. Ik verwachtte vandaag een mooi bos met veel dennenbomen en in mindere mate ook heideplanten, maar stuitte na bijna twee kilometer ook op een aardige verrassing. De Bleeken, zo heet het gebied volgens de kaart. Ik lees online:

De Dennendijkse Bossen is een van oorsprong aangeplant bosgebied met dennenhout voor de mijnbouw. In dit bosgebied zijn enkele open stukken, de zogenaamde Bleeken. Deze open stukken waren gemeenschappelijke plaatsen waar linnen gebleekt werd. Geleidelijk is het bosgebied omgevormd tot een meer natuurlijker bosgebied met enkele waterplassen en paddenpoelen wat het geheel tot een aantrekkelijk wandelgebied heeft gemaakt. 

Wikipedia vertelt me meer over die Bleeken:

Deze gedeelten, die een aardige afwisselende wandelgelegenheid opleveren, zijn samen ca 40 ha groot. Het gaat om restanten van een groot voormalig vennencomplex dat ooit een keten van ca zeven vennen telde. Enkele kleinere vennen zijn geheel ontwaterd en bebost, maar de grotere bleven als open ruimtes bewaard, zoals het Hermans Bleek in het noorden en iets zuidelijker het Goorkens Bleek. Deze werden tot weiland ontgonnen, net als het Jan Haring Bleek en de Start, die aan de rand van de bossen in het cultuurland zijn komen te liggen. De gemeente heeft in een uit de pacht gehaald stukje van het Hermans Bleek enig bos geplant, wat moeras laten ontstaan en twee paddenpoelen aangelegd.

Prachtig hoor, het natte grasland met aan mijn rechterhand het beekje. En ook de paddenpoel op mijn route is een mooi, rustig plekje. Hier was ik nog nooit eerder geweest: gaaf dat dit ook te vinden is in de Dennendijkse Bossen. Langs een paadje met knotwilgen vervolg ik mijn weg.

Ik mag hierna nog vier kilometer lopen en passeer nog diverse beken. Op sommige smallere bospaden waan je je bijna in de Droomvlucht, lopend over het mos en met links en rechts prachtige doorkijkjes. Een hertje, dat is het enige dat ontbreekt.

Op het laatste deel van de route loop ik ook langs enkele open plekken waar recent bomen zijn gekapt. Leuk: bij een jong dennenbosje staat een bord van de gemeente. Hier hebben jongeren in 2014 bomen geplant op de Nationale Boomfeestdag. Bomen verdwijnen waar ze op andere plekken juist weer worden aangeplant.

Al met al een mooie, gevarieerde route die ik ook nog wel in de andere seizoenen wil lopen.

Hieronder tien foto’s en een plattegrond van de route. Download de gpx-file hierboven om de route in te laden op je smartphone, smartwatch, wandelnavigatie of in een van de vele sites die hiervoor bedoeld zijn. Zelf gebruik ik de app Topo GPS op mijn iPhone.

Foto’s alleen gebruiken na toestemming en altijd met vermelding van de fotograaf; Perry Vermeulen. Wil je een exemplaar bemachtigen, neem contact met me op. Ik heb alle beelden in het formaat 4032×3024.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: