Oostappense Heide

Oostappense Heide

Wandeling van 4,9 km
Export: gpx
Foto’s en clickable map: onder de tekst

Oostappense HeideDe Oostappense Heide, bij het dorpje Ommel en direct naast vakantiepark Prinsenmeer. Ik had goede herinneringen aan dit bos vanwege een leuke mountainbikerit hier (track), dus op een bewolkte dag dacht ik: kom, laat ik er maar eens een wandeling gaan maken. Het werd er eentje van 4,9 kilometer.

In dit voormalige stuifzandgebied vind je met name dennen; er bevinden zich nog enkele heiderestanten en een groot stuifduin (dekzandrug), genaamd ‘de Puddingberg’. Het gebied bestaat voor een groot deel uit productiebossen, die in de jaren twintig van de vorige eeuw zijn aangelegd. Bolle akkers omzomen het bosgebied en aan de oostzijde is dus het vakantiepark, vlakbij het genoemde stuifduingebied. Ik heb er jaren geleden wel eens een dag doorgebracht. Het park was toevallig gisteren nog in het nieuws; er zitten vierhonderd arbeidsmigranten en de gemeente zou daar liever een einde aan willen maken.

Ik parkeer de auto aan de Diesdonkerweg en begin met mijn wandeling. Gedurende ruim een uur verbaas ik me over de vele bomen die hier omgewaaid op de grond liggen. Ik ben benieuwd hoe lang ze er al liggen, kan me niet herinneren dat ik dit vorig jaar heb gezien toen ik hier met de mountainbike was. Op diverse paden moet ik even klimmen of juist bukken.

Ik loop over veel leuke paadjes die door het bos kronkelen, soms ook over een track voor mountainbikers. Hoogtepunten zijn het stuifzandgebied (na bijna twee kilometer) en niet veel later het heidegebied dat ik in augustus nog wel een keer wil bezoeken, als het in bloei staat en mooi paars kleurt. Er staan twee uitnodigende picknicktafels. Bij het stuifzandgebied fotografeer ik de blootliggende boomwortels. Ze waren ooit met zand bedekt en in de loop der jaren is dat zand naar andere plekken gewaaid.

Ik heb vandaag geen mens gezien in het bos maar ik was nooit alleen, de Oostappense Heide is een zeer vogelrijk gebied. Helaas heb ik geen ree gezien; je blijft toch spieden door zo’n bos, vandaag helaas tevergeefs.

Na ruim drie kilometer kan ik over akkers heen kijken en in de verte zie ik de enorme bedrijven liggen van het industriegebied ten zuiden van Brouwhuis, Helmond. De kilometer die volgt is vervolgens weinig spannend, over brede paden, maar het laatste deel is weer wat fotogenieker. Al met al is het een aardig bos, al heeft de regio plekken die ik spannender vind. Bijkomend nadeel van de Oostappense Heide: de A67 is heel dichtbij en dat verkeer is goed hoorbaar, zeker in het zuidelijke deel.

Ik keer terug in augustus, mogelijk met de mountainbike!

Hieronder tien foto’s en een plattegrond van de route. Download de gpx-file hierboven om de route in te laden op je smartphone, smartwatch, wandelnavigatie of in een van de vele sites die hiervoor bedoeld zijn. Zelf gebruik ik de app Topo GPS op mijn iPhone.

Foto’s alleen gebruiken na toestemming en altijd met vermelding van de fotograaf; Perry Vermeulen. Wil je een exemplaar bemachtigen, neem contact met me op. Ik heb alle beelden in het formaat 4032×3024.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: