Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Boswachterspad Bos en Heide

Boswachterspad Bos en Heide

Net buiten de Peel, bij Sint Anthonis

Wandeling van 14,0 km
Export: gpx
Foto’s en clickable map: onder de tekst

Bos en HeiderouteNet buiten de Peel deze, maar af en toe kan het geen kwaad om te kijken naar het gras van de buren. Een korte beschrijving van een mooie route vlakbij het dorpje Sint Anthonis. Hij is precies 14 kilometer lang.

Ik liep de route op Goede Vrijdag 2021 met mijn vrouw en we genoten van het gemengde heide- en bosgebied. We liepen door bossen, door een heuvelachtig gebied, door ruige weide, stuifduinen en langs een grote heide met pijpenstrootjes en hier en daar een mooie solitaire boom: altijd fotogeniek. Dat heidegebied heet de Ullingse Bergen; een ulling is een Brabants woord voor een bunzing. Dat zoogdier zat hier voorheen heel veel.

Het startpunt van de route is de parkeerplaats bij restaurant de Heksenboom, in Sint Anthonis. Je kunt vervolgens de paaltjes volgen, of mijn gpx-track downloaden (link hierboven). Als je geen zin hebt in de volle 14 kilometer: na iets meer dan twee kilometer kom je op een kruispunt waar je later terugkeert. In plaats van naar rechts, kun je hier ook linksaf slaan. Je hebt dan uiteindelijk ruim zes kilometer gelopen, maar het mooiste heidegebied heb je dan niet gezien. Zie kaartje hierboven; net na 2 km kun je zuidwaarts je weg vervolgen.

Hoogtepunt voor ons: elf Schotse hooglanders die ons passeerden, inclusief enkele jonkies. Ze mogen hier vrijuit lopen en je weet dus nooit precies waar je ze tegenkomt; bij ons was dit vlak na elf kilometer. Kijk altijd uit; kom niet te dichtbij, zeker niet als er jonge dieren bij zijn.

Naast deze prachtige runderen zagen we in een omheind gebied ongeveer 25 schapen en wat lammetjes. Deze zullen ook wel worden ingezet in het begrazingsgebied dat we eerder al zagen.

Op de site van Staatsbosbeheer:

In dit gebied vind je wel zestig verschillende soorten zangvogels. Speur naar de tuinfluiter, boomleeuwerik, boompieper en hoor de zanglijster zingen. En als je goed oplet, zie je de boomvalk over de hei jagen.

Die vogels hebben we gehoord, drie uur lang. Ook waren er veel spechten aan het werk.

We zagen overigens ook huisjes, caravans en tenten: hier zit vakantiecentrum De Ullingse Bergen – voor als je geen genoeg kunt krijgen van dit gebied en hier meerdere dagen wilt rondstruinen.

Al met al is de bos en heidewandeling een route die we van harte aanbevelen!

Hieronder tien foto’s en een plattegrond van de route. Download de gpx-file hierboven om de route in te laden op je smartphone, smartwatch, wandelnavigatie of in een van de vele sites die hiervoor bedoeld zijn. Zelf gebruik ik de app Topo GPS op mijn iPhone.

Foto’s alleen gebruiken na toestemming en altijd met vermelding van de fotograaf; Perry Vermeulen. Wil je een exemplaar bemachtigen, neem contact met me op. Ik heb alle beelden in het formaat 4032×3024.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: