Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Walsbergse Bossen

Walsbergse Bossen

Wandeling van 4,1 km
Export: gpx
Foto’s en clickable map: onder de tekst

Walsbergse BossenEen korte wandeling van 4,1 kilometer door een bos waar ik twee keer eerder was; ik heb de mountainbike-track vorig jaar gefietst en een jaar eerder bracht ik paar uurtjes in dit bos door met leerlingen en studenten met wie ik werkte, ze hadden een bosspel voorafgaand aan een barbecue. De Walsbergse Bossen, genoemd naar de Deurnese wijk Walsberg, dat ik vooral ken van de mooie villa’s die hier staan.

Ik lees op verschillende websites dezelfde tekst. “Het gebied (70 hectare) is ontstaan doordat een heidegebied werd aangeplant met naaldbomen. Vooral aan de randen staan loofbomen als eik, berk en lijsterbes. Door roofbouw op de heide ontstonden zandverstuivingen, waarvan nog een restant aanwezig is. Het bos is bekend als een biotoop voor de kleinste vogelsoort van ons land, het Goudhaantje.” Waarvan akte. Het bos ligt aan de N270, van Deurne naar Venray. Van het geluid van voorbijrazend verkeer heb ik gelukkig weinig last gehad tijdens de wandeling.

Ik was niet van plan om te gaan wandelen, maar er lag een laag sneeuw en dus wilde ik wel even snel de bossen in. Ik verwachtte geen drukte in het bos onder de winterse omstandigheden, dus ik besloot te gaan lopen over het pad dat eigenlijk voor mountainbikers bedoeld is. Let op: op een heerlijke dag in het weekend wordt dit niet gewaardeerd, fietsers rijden je al snel van je sokken. Gebruik mijn gpx-file, maar kies op een drukke dag gewoon voor een van de vele paden. Wat saaier, wel veiliger.

Ik parkeerde de auto op de Suezlaan, nabij de Bivakweg. Kronkelende paadjes dus vandaag, door een fraai bosgebied met hier en daar zones met net aangeplante naaldboompjes en een fotogeniek ven met aan twee zijdes een bankje. Rustig was het zeker: ik heb op een vrouw-met-hond geen mens gezien tijdens deze wandeling. Heerlijk!

Dit is niet de meest gedenkwaardige wandeling van de laatste weken, daarvoor is het bos te klein en weinig gevarieerd. Toch kom ik nog wel een keer terug hier bij andere weersomstandigheden. Eens kijken of er dan ook mooie foto’s te maken zijn.

Hieronder tien foto’s en een plattegrond van de route. Download de gpx-file hierboven om de route in te laden op je smartphone, smartwatch, wandelnavigatie of in een van de vele sites die hiervoor bedoeld zijn. Zelf gebruik ik de app Topo GPS op mijn iPhone.

Foto’s alleen gebruiken na toestemming en altijd met vermelding van de fotograaf; Perry Vermeulen. Wil je een exemplaar bemachtigen, neem contact met me op. Ik heb alle beelden in het formaat 4032×3024.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: