Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Ommetje Liessel

Ommetje Liessel

Wandeling van 9,2 km
Export: gpx
Foto’s en clickable map: onder de tekst

Rondje LiesselLiessel, dorpje in een mooie omgeving, als kern onderdeel van de gemeente Deurne, iets meer dan 3.000 inwoners. Hier begin ik vandaag mijn wandeling van ongeveer 9 kilometer. Ik begin in de kern en kom door het nabijgelegen gehucht Leensel, maar het grootste deel wandel ik door de Liesselse Bossen, ook wel de Galgenberg genaamd. Een bekend bos voor mij, twee keer eerder was ik hier met de mountainbike. De track (17,4 km) die hier ligt, vind ik een van de mooiste in de omgeving.

Ik parkeer de auto pal voor de kerk aan de Hoofdstraat; de Willibrorduskerk is een neogotische kerk uit 1901. Afgelopen zomer heb ik hier nog over het kerkhof gelopen, op zoek naar het enige oorlogsgraf in Liessel. Deze omgeving heeft het bijzonder zwaar gehad in 1940-1945.

De wandeling begint zuidwaarts, over de Hoofdstraat en dan bij de molen naar rechts. De Volksvriend, zo heet dit fraai gerestaureerde exemplaar uit 1903, en ik maak een foto ervan met drie hertjes op de voorgrond. De beelden waren een stuk mooier geweest met een blauwe lucht en wat lichte bewolking, maar zo’n dag is het niet vandaag. Het is flink bewolkt en grauw, maar gelukkig wel droog.

Via de Sint Servatiusstraat loop ik de kern uit, bij het Zand steek ik de Astense Aa over en dan ben ik al snel bij de voor mij grootste verrassing van vandaag: een klein bosgebied aan de A67, vlakbij parkeerplaats De Leysing. Een mooi bos dat voor de aanleg van de snelweg deel uitmaakte van de Dennendijkse Bossen, aan de overkant van de weg. Daar liep ik overigens eerder, zie deze route. Dit stukje bos kende ik nog helemaal niet, terwijl er toch ook een kleine mtb-route te vinden is. Ik lees op de website mtbroutes.nl het volgende:

De route voert door het gedeelte van de Dennendijkse Bossen dat ten noorden van de A67 ligt. Het bos is aangeplant op zandverstuivingen en heidevelden die het meest noordelijke deel uitmaakten van de voormalige “Groote heide van Asten”. (…) De mountainbikeroute staat plaatselijk bekend als de Schietberg, een gebied dat diende als kogelvanger van de vooroorlogse schietbaan van Liessel. 

Als ik het bos uitloop, zit ik op ongeveer 2 kilometer. Er volgt nu een stuk langs de A67 en vervolgens loop ik dwars door de akkers naar Leensel. Een quad en een kleine crossmotor rijden op en neer hier, het zand stuift op. Ik loop door; het rustige bos wacht. Het buurtschap Leensel hoorde overigens voorheen bij Asten, pas in 1996 werd het aan Deurne toegevoegd. Het aantal huizen dat ik passeer, is op twee handen te tellen. 

Ik loop over de Leenselseweg, Astensedreef en Sportweg en passeer het terrein van Jong Nederland Liessel (een soort scouting). Daarna hoor ik alleen nog maar zingende vogeltjes in de Liesselse Bossen.

Deze bossen worden ook wel de Galgenberg genoemd, naar een open plek in het bos waar vroeger ter afschrikking lijken van veroordeelden werden opgehangen aan een galg. Het is een bosgebied dat is aangeplant op een voormalig stuifzandgebied met hoofdzakelijk dennenbomen. In de loop van de tijd is het omgevormd tot een meer natuurlijk bos, waarin brede bospaden worden afgewisseld met slingerende, smalle bospaadjes. Ik zie voortdurend het Amerikaanse krentenboompje met haar witte bloesem: prachtige bomen en de blaadjes lijken wel licht te geven, terwijl het toch echt geen zonnige dag is.

Al snel stuit ik ook op de mountainbikeroute waarmee ik bekend ben en ik neem me voor om hem snel weer eens af te leggen met mijn fiets. Haarspeldbochten, leuke technische singletracks, heuveltjes – echt een aanrader. Meer in het noorden van het bos, waar ik binnenkort nog wel een keer een mooie wandeling zal maken, loop je ook langs de fotogenieke Astense Aa. Vandaag kom ik hier niet.

Ik loop langs het circuit van M.C. Deurne, een motorclub hier midden in de bossen, met een zware zandbaan die op wedstrijddagen zorgt voor heel wat herrie in dit bos. Heel veel wedstrijden zullen er niet zijn in deze coronatijd, maar ik zie op hun website dat er wel regelmatig trainingen zijn. Ik houd van de rust in het bos, maar wil hier toch wel een keer met mijn kinderen komen kijken. Eerder zag ik overigens een soortgelijk circuit tijdens mijn wandelroute in een bos bij Lierop.

Ik zit nu op zes kilometer en ga nu weer zuidwaarts door het bos, in de richting van Liessel, waar ik begon. Breed pad, slingerend paadje, breed pad – ze wisselen elkaar mooi af. Ik vind het echt een prachtig bos. En ik ben helemaal alleen: een uur lang heb ik geen mens gezien. Ook geen dieren overigens, helaas – op de talloze vogels na natuurlijk.

Na acht kilometer loop ik ineens weer door de weilanden heen, met aan de horizon de kerk van Liessel. Een mooi wandelpad hier, met fotogenieke solitaire bomen en in de verte koeien en schapen. Het stukje door de dorpskern is daarna niet lang, via de straten Oude Molen en Het Hofke. Ik ben nu aan de achterzijde van de kerk en loop langs het kerkhof in de richting van de Hoofdstraat, waar mijn auto staat. De wandeling zit erop.

Mooi, de afwisseling van deze route! Ik loop hem nog een keer – en dan hopelijk met een zonnetje en een blauwe hemel.

Hieronder tien foto’s en een plattegrond van de route. Download de gpx-file hierboven om de route in te laden op je smartphone, smartwatch, wandelnavigatie of in een van de vele sites die hiervoor bedoeld zijn. Zelf gebruik ik de app Topo GPS op mijn iPhone.

Foto’s alleen gebruiken na toestemming en altijd met vermelding van de fotograaf; Perry Vermeulen. Wil je een exemplaar bemachtigen, neem contact met me op. Ik heb alle beelden in het formaat 4032×3024.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: