Mariapeel en het Broemeerbos
Wandeling van 12,8 km
Export: gpx
Foto’s en clickable map: onder de tekst
Op de eerste ochtend van de meivakantie 2021 ging ik met een vriend naar Helenaveen voor een mooie wandeling door de Mariapeel en het Broemeerbos. Een prachtige omging, dat wist ik natuurlijk van tevoren. Ik heb vaker door de Mariapeel gewandeld. Het Broemeerbos was echter nieuw voor mij, en een aangename verrassing. We parkeerde de auto bij de kerk in Helenaveen en liepen richting de Helenavaart. Daar gaan we!
Lees hier mijn wandeling in de Deurnese Peel; ook zo’n prachtig gebied net ten noorden van waar ik vandaag ben. Er zijn meerdere wandelingen op het internet te vinden in de Mariapeel en ze varieren in lengte, van circa 5 tot meer dan 20 kilometer. De wandeling die wij vandaag lopen, is bijna 13 kilometer lang.
De Mariapeel vormt vrijwel een geheel met het Grauwveen en de uitgestrekte Deurnese Peel aan de overzijde van de grens met de provincie Brabant. Met spreekt dan ook vaak van het complex Deurnese Peel-Mariapeel. Het betrekkelijk kleine Peelrestantje het Grauwveen ligt ten noorden van de spoorlijn Helmond-Venlo. Aan de rand van het gebied liggen de veenkolonieën Helenaveen en Griendtsveen.
Samen met de Groote Peel is het gebied Deurnese Peel-Mariapeel het belangrijkste overgebleven natuurgebied in de Peel. Het was oorspronkelijk hoogveengebied. De Mariapeel bestaat uit de complexen Mariaveen, Driehonderd Bunders en Horster Driehoek.
Ik ben vandaag alleen in het Mariaveen; Driehonderd Bunders en Horster Driehoek bezoek ik binnenkort.
Ik loop een stuk langs de Helenavaart en loop dan rechtdoor langs enkele boerderijen en prachtige nieuwbouwwoningen; er staat ook een hele lelijke tussen maar goed, dat is smaak. We passeren ook de voormalige turfstrooiselfabriek van de Maatschappij Helenaveen, een rijksmonument – er zit nu een bedrijf in. De lucht is prachtig blauw en het is licht bewolkt. De omgeving wordt er nog mooier door.
Op de Soemeersingel, aan de Helenavaart, treffen we aan onze rechterhand een bruggetje. We steken het kanaal over en lopen vervolgens een kilometer noordwaarts over de Koolweg. Bij een weiland vol jonge geitjes gaan we rechtsaf, de Mariapeel in. We bevinden ons nu in de provincie Limburg.
Ruim vijf kilometer lang wandelen we nu door het Mariaveen, onderdeel van de Mariapeel, en dat is bepaald geen straf. In dit deel van het peelgebied heeft geen grootschalige ontginning plaatsgevonden, lees ik online, wat vooral dit gebied bijzonder maakt. Er liggen diverse vennen in deze verder hele droge omgeving; op het eerste dat we passeren, horen we een paar ganzen gakken. Hier ligt ook Pauls Koije, uit ca. 1800: een van de weinige schaapskooien die de tand des tijds heeft doorstaan. Het is lekker rustig hier, deze ochtend: gek voor zo’n zonnige zaterdagochtend.
De Mariapeel zit vol zang- en weidevogels, veel grazers zijn we helaas niet tegengekomen op een klein groepje runderen na.
Als we weer bij de Helenavaart aankomen, hebben we er ruim zeven kilometer op zitten. We lopen nu zuidwaarts over de Koolweg en moeten weer over hetzelfde bruggetje als vijf kwartier eerder. We gaan de bossen in, het voor mij onbekende Broemeerbos, van Staatsbosbeheer. Een prachtig bos is het, met naald- en loofbomen, overwoekerde paadjes en enkele brede waterlopen. We lopen langs een karpervijver en zien heel in de verte een ree rennen. De zon lijkt steeds meer te schijnen en het bos kleurt prachtig groen.
Via de Douglasweg komen we ten slotte weer op de oude Peelstraat en niet veel later lopen we het mooie kerkplein op, het Hannes Joostenplein, waar de auto staat. De vorige keer speelde het carillon zijn lied precies toen ik het stond te bewonderen, dat toeval treffen we vandaag helaas niet. Er staat ons iets mooiers te wachten: ons eerste terrasbezoek sinds de strenge coronamaatregelen. Het koude biertje smaakt heerlijk bij Hotel Eetcafé In d’Ouwe Peel.
Een prachtige wandeling in een heel mooie omgeving. Een aanrader!
Hieronder tien foto’s en een plattegrond van de route. Download de gpx-file hierboven om de route in te laden op je smartphone, smartwatch, wandelnavigatie of in een van de vele sites die hiervoor bedoeld zijn. Zelf gebruik ik de app Topo GPS op mijn iPhone.
Foto’s alleen gebruiken na toestemming en altijd met vermelding van de fotograaf; Perry Vermeulen. Wil je een exemplaar bemachtigen, neem contact met me op. Ik heb alle beelden in het formaat 4032×3024.
Geef een reactie