De Bundertjes

De Bundertjes

Wandeling van 4,1 km
Export: gpx
Foto’s en clickable map: onder de tekst

De BundertjesNatuur- en wandelgebied De Bundertjes in Helmond Noord: een mooie omgeving die ik op mijn duimpje ken omdat ik hier opgroeide en later ook nog enige jaren woonde. Ik maak een kleine wandeling van 4,1 kilometer, ongeveer dezelfde route die ik jaren geleden regelmatig hardlopend aflegde toen ik werkte aan mijn conditie (stel je hier niet teveel van voor).

In een document van de gemeente Helmond:

De Bundertjes vormt een groene enclave aan de noordzijde van Helmond, tussen het afgesloten deel van de Zuid Willemsvaart en de woonwijk Helmond Noord. Door het gebied stroomt van zuid naar noord de Gulden Aa. Het plangebied heeft een oppervlakte van 84 hectare. Het gebied ligt in de beekdalen van de Aa en Gulden Aa en bestaat uit een afwisseling van agrarische gronden, bomenrijen, houtsingels, aangelegde bosjes, spontane moerasbosjes en open water. De Gulden Aa slingert van zuid naar noord door het gebied. Het is de enige beek in Helmond die nooit is gekanaliseerd.

Dit gebied is lange tijd gebruikt om vee te weiden, wilgentenen te kweken, voor landbouw en als fabrieksriool. Toen in de jaren zeventig van de vorige eeuw de woonwijk Helmond Noord werd aangelegd, had dat een enorme invloed op het vroegere moerassige beekdal. De door de fabrieken vervuilde rivierbedding is gereinigd en met landbouw werd gestopt. En zo ontstond het natuurgebied dat ik ken uit mijn jeugd.

Ik zet mijn auto neer in de Kievitstraat en loop De Bundertjes in. Het is begin maart en in het gras staan veel gele en paarse narcissen: een mooi welkom. Ik loop noordwaarts, min of meer parallel aan de wijk. Al snel passeer ik Natuurtuin De Robbert, een gebied van anderhalve hectare met bloemrijke graslanden, moerasjes, open water en elzenbosjes. Wat ben ik hier veel geweest in mijn jeugd! En eerlijk is eerlijk: lang niet altijd binnen de bezoekuren. We hebben veel kikkervisjes gevangen hier. Op internet lees ik dat hier de effecten van kleinschalig natuurbeheer op de biodiversiteit onderzocht.

Ik loop door (wat staat het water in de sloten hoog!) en kom dan op het verharde Janus Meulendijkspad, in Helmond ook bekend als het Koeienpad. Een belangrijk verbinding voor fietsverkeer van en naar Laarbeek, honderden scholieren fietsen hier dagelijks tussen de weilanden. Ook ik heb hier veel gefietst, naar mijn werk in Aarle-Rixtel of (iets minder helder) als ik weer eens een gezellige avond had gehad in Laarbeek.

Na zeshonderd meter arriveer ik bij het kanaal, de Zuid-Willemsvaart. Links gaat naar het centrum van Helmond, rechts naar Aarle-Rixtel. Het is lekker doorstappen hier en na 850 meter is aan je rechterhand Sluis 7, in 2013 opgeleverd – een project dat miljoen kostte en jaren duurde. Ik loop nog, nog 650 meter tot aan de Bosselaan. De Julianabrug en het Helmondse centrum zijn niet ver meer, maar ik ga hier weer richting het natuurgebied De Bundertjes. Ik passeer daarbij de zorgtuinderij, met onder meer een boomgaard, moestuinen en kassen, boerderijdieren en een winkel. Moet ik deze zomer toch eens een keer heen met de kinderen, als we verlost zijn van de corona-maatregelen.

Ik passeer het woonwagenkamp aan de Bosselaan en het mooie Kapelletje van Binderen, een schapenstal die in 1941 werd omgebouwd tot een klein gebedshuis op het terrein van het voormalig Abdij van Binderen. Even verderop loop ik om Scouting Leonardus heen, met aan mijn linkerhand de gracht. Ze boffen maar met zo’n prachtig terrein in deze omgeving.

Ik ben nu niet ver van het weiland dat in koude periodes door boer Kuijpers wordt voorzien van een flinke laag ijs; half Helmond heeft hier wel eens geschaatst. Meer dan honderd jaar geleden werd het gedaan om slagers en vissers te bevoorraden voor het koelen van hun waar; de nazaten van de familie Kuijpers hebben de traditie overgenomen en daarmee veel mensen een plezier gedaan. Het water om het weiland onder te laten lopen komt uit de Zuid-Willemsvaart.

Ik maak nog wat laatste foto’s en ben dan weer terug in de Kievitstraat. Een korte wandeling maar lekker afwisselend; en het is natuurlijk altijd leuk om herinneringen op te halen.

Hieronder tien foto’s en een plattegrond van de route. Download de gpx-file hierboven om de route in te laden op je smartphone, smartwatch, wandelnavigatie of in een van de vele sites die hiervoor bedoeld zijn. Zelf gebruik ik de app Topo GPS op mijn iPhone.

Foto’s alleen gebruiken na toestemming en altijd met vermelding van de fotograaf; Perry Vermeulen. Wil je een exemplaar bemachtigen, neem contact met me op. Ik heb alle beelden in het formaat 4032×3024.

Plaats een reactie

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag