Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Dommeldal

Dommeldal

Net buiten de Peel, bij Nederwetten

Wandeling van 9,4 km
Export: gpx
Foto’s en clickable map: onder de tekst

DommeldalNet buiten de Peel deze, maar af en toe kan het geen kwaad om te kijken naar het gras van de buren. Een ruig, nat grasland in dit geval. En een prachtig beekdal, sterspeler op deze wandeling is toch wel de levendige Dommel. Een mooie route in een gebied dat, zo stond laatst in de krant, alleen maar mooier gaat worden in de toekomst. Daarover straks meer.

Ik parkeer mijn auto bij de kerk in Nederwetten. Ik kwam deze route tegen op twee verschillende websites; per ongeluk loop ik precies de verkeerde kant op als ik wegloop bij de parkeerplaats. Maakt niet uit; loop ik hem lekker tegendraads in tegengestelde richting.

Ik loop al heel snel in het buitengebied en binnen vijfhonderd meter sta ik bij de oude toren, het restant van een in 1898 afgebroken 15e-eeuwse parochiekerk. Op het weiland ervoor staan meer dan tien paarden, een deel ervan eet hooi uit een ruif. In de waterplassen weerspiegelt de lucht prachtig; ik bof vandaag met een blauwe hemel en lichte bewolking. Mag ook wel, na een regenachtige week.

Over een bruggetje steek ik de Dommel over. Een zwaan en een meerkoet glijden rustig over het water. Ik geniet vervolgens van een ruig, nat grasland. Weidse vergezichten, luidruchtige vogels, de natte paden: ik vind het prachtig allemaal. Enige minpuntje: voor me wordt het uitzicht ontsierd door hoogspanningsmasten. Op een gegeven moment loop ik eronderdoor en dan ben ik vrij snel weer bij de Dommel.

Vanaf het moment dat ik het bruggetje overstak bij de oude toren, ben ik op het grondgebied van Eindhoven. Ik zie vanaf het punt waar ik nu ben, de huizen aan de Italiëlaan goed liggen. Ik mag nu ongeveer 2,5 kilometer lang zuidwaarts blijven lopen, in de natuur gelukkig, maar steeds op een steenworp van de bewoonde wereld. Dit prachtige natuurgebied wordt in het zuiden vervolgens begrensd door de Sterrenlaan. Van de wandeling die nu maak, loop ik zo’n anderhalve kilometer pal langs de Dommel. Doe waterdichte schoenen of laarzen aan en voorkom natte voeten: de grond is hier op veel plekken ontzettend drassig. Ik houd ervan. Ik las onlangs overigens dat de bever terug is in dit gebied! Die aan het werk zien, dat moet toch wel heel bijzonder zijn.

Het is een fijne tijd van het jaar. Ik zie twee meerkoeten op nesten zitten in het riet, ongeveer een meter van waar ik loop. Ook zie ik twee meerkoeten midden op het water zwemmen, met in hun kielzog enkele kleintjes. Prachtig – helaas ik had ik geen goede camera bij. Het blijft toch lastig zoomen met die iPhone. De volwassen moerasvogels duiken voortdurend onder water op zoek naar voedsel: waterplanten en kleine visjes. Er zijn maar heel weinig wandelaars en ik waan me alleen. Hopelijk blijft dit zo maar ik vrees dat het hier in de toekomst drukker wordt. Over de plannen verderop meer.

Vlak voor de Sterrenlaan buig ik af naar het oosten en dan loop ik al vrij snel over de Willem Hikspoorsbrug. De brug speelde een belangrijke rol bij de bevrijding van dit gebied, in 1944. Tuinman Willem Hikspoors zorgde ervoor dat de Duitsers rechtsomkeert maakten: ze geloofden hem toen hij zei dat de brug niet sterk genoeg was voor hun tanks. Ik schreef er eerder over in deze blog.

Aan mijn linkerhand ligt het landgoed Soeterbeek – het is helaas niet toegankelijk en het prachtige landhuis is nauwelijks te zien. Ik loop eromheen via het Achterbos en loop over een mooi pad met aan weerszijden mooie knotwilgen. Ik mag nog een kleine drie kilometer lopen; eerst over een kleinschalig landschap van akkers en weiden en ten slotte nog over een saaier stuk, de verharde Soeterbeekseweg terug naar de kerk van Nederwetten. Ik fotografeer een leuk plekje in een agrarische omgeving en twee mannen vragen me of ik van de gemeente ben. Die lastige ambtenaren staan hier ook wel eens foto’s te maken, zegt de man die er het meest uitziet alsof hij hier aan het werk is. Ik moet lachen.

Op naar de auto en ik ben tevreden: ik heb een natuurgebied ontdekt dat ik nog niet kende!

En dan de toekomst. In ED, 9 april 2021:

De (Kleine) Dommel tussen Son en Geldrop wordt over nagenoeg de volle lengte van 15 kilometer (video) een natuurgebied. Tussen nu en 2027 worden veel lege weilanden omgetoverd tot groen waar het groeit, bloeit en krioelt. Vier gemeenten waar het riviertje doorheen stroomt, willen met geld van de provincie liefst 358 hectare grond opkopen en omtoveren tot natuur. Het Waterschap, Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en boerenorganisatie ZLTO helpen mee. In 2027 moeten alle gronden aangekocht zijn, waarna de natuur aan de oevers meer haar gang kan gaan.

Hieronder tien foto’s en een plattegrond van de route. Download de gpx-file hierboven om de route in te laden op je smartphone, smartwatch, wandelnavigatie of in een van de vele sites die hiervoor bedoeld zijn. Zelf gebruik ik de app Topo GPS op mijn iPhone.

Foto’s alleen gebruiken na toestemming en altijd met vermelding van de fotograaf; Perry Vermeulen. Wil je een exemplaar bemachtigen, neem contact met me op. Ik heb alle beelden in het formaat 4032×3024.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: